Bitter of beter?

Bitter of beter?

5 december 2018 Uit Door Danielle

Onze verhuizing is achter de rug. Even rust in de tent voor ons en niet meer het heen en weer vliegen van Amersfoort naar Zuid-Holland om te klussen. Het “gewone” leven begint weer. Ewout was dit eerste weekend op een conferentieweekend om de techniek te regelen en ik bleef thuis in ons “nieuwe huis.”

 

Een mooi moment om mezelf weer eens op te laden. Ik besloot preken op YouTube te gaan bekijken en weer eens te starten met boeken te lezen die ik al een tijdje op mijn wenslijst heb staan. Door het klussen en onze verhuizing was ik hier nog niet aan toe gekomen.

 

Als ik een preek van Herman Boon aan het bekijken ben, hoor ik Herman ineens aan zijn publiek vragen: ben je “bitter of beter?” Deze vraag blijft hangen. Hij spreekt over de omstandigheden in je leven en hoe je daarop reageert. Een interessant thema. Zolang alles in je leven op rolletjes loopt, is alles goed, is er niks aan de hand en ben je blij. Maar hoe reageer je op omstandigheden in je leven die niet zo leuk zijn? Dat is de grote vraag en het antwoord kan dan ook grote gevolgen voor je eigen leven hebben. Maakt het je bitter of beter? Het is een vraag die ik mezelf ook stel. Ik loop er een paar dagen mee rond. Ook in mijn leven gaat niet alles zoals ik het graag zou willen. Ik heb bijvoorbeeld een ongezonde relatie met mijn ouders. De basis die in mijn jeugd is gelegd voor mijn volwassen leven heeft hierdoor voor behoorlijk wat problemen gezorgd. En omdat mijn omstandigheden verre van ideaal waren, was het voor mij vaak zoeken hoe ik hier nou het beste mee om kon gaan.

 

Het is een wilskeuze die bepaalt of je “bitter of beter” hiermee omgaat. Het lijkt zo simpel maar zo eenvoudig ligt het natuurlijk niet. Het is goed om te beseffen dat het om een proces in onszelf gaat. Het is nou eenmaal niet leuk om te beseffen dat de oorzaak van onze eigen boosheid en verdriet vaak ligt in het feit dat we ons gekwetst voelen door wat anderen gezegd hebben tegen ons of over ons. Het lastige hiervan is dan ook nog dat je er zelf geen invloed op hebt. Je kunt nou eenmaal niet voorkomen dat een ander iets tegen je of over je zegt wat jou eventueel zou kunnen kwetsen.

 

Wat je wel kunt doen is kijken naar je eigen hart. Hoe ga jezelf met negativiteit om en wat wil je voor jezelf? Ik denk allereerst dat het belangrijk is om te gaan kijken hoe God naar jou kijkt. Hoe ziet God jou? Daar vinden we namelijk de waarheid! Deze waarheid leggen we tegenover de negativeit. En deze waarheid kunnen we vinden in de bijbel. Ik benoem nu zomaar een paar teksten die ik in de bijbel heb gevonden.

Jesaja 41:13
Want Ik ben de Heer, je God, ik neem je bij je rechterhand en zeg je: Wees niet bang, Ik zal je helpen.

Jesaja 43:4
Jij bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol en ik houd zo veel van je.

Jeremia 31:3
Ik heb je altijd liefgehad, mijn liefde zal je altijd vergezellen.

Psalm 139:1-2
Heer U kent mij, u doorgrondt mij, U weet het als ik zit of sta, U doorziet van verre mijn gedachten. Ga ik op weg of rust ik uit, U merkt het op, met al mijn wegen bent U vertrouwd.

 

De bijbel staat bol met dit soort teksten waarin God laat zien hoe hij jou en mij ziet. Hij houdt van je, geeft om je en ziet je, in alles wat je doet. Je bent uniek, goed en mooi. Dit is de waarheid en deze waarheid mag je gaan geloven.