Grenzen

Grenzen

8 februari 2019 Uit Door Danielle

Het gevoel hebben dat je geleefd wordt, herken je dat? Het lijkt wel alsof de tijd vliegt, voor je het weet is er weer een dag voorbij. Je vraagt jezelf steeds weer af waar de tijd gebleven is. Vermoeidheid lijkt ook maar niet over te gaan. ‘s Avonds in bed val je meteen in een diepe slaap. ‘s Morgens lijkt je vermoedheid alleen niet te zijn verdwenen. Uiteindelijk lig je hier misschien zelf wel over te piekeren als je ‘s avonds in bed ligt waardoor de slaap maar niet wil komen. Je kunt jezelf behoorlijk opgebrand voelen terwijl de wereld gewoon doordraait. Hoe kun je dit nu oplossen waardoor je zelf weer de regie krijgt over je eigen leven?

Ik denk dat het in de eerste plaats een goede stap is om grenzen te gaan stellen met je tijd. Je eigen tijdsplanning maken. Dit om onze tijd effectief te gaan besteden. Een routine voor jezelf opbouwen waarin je je eigen balans ontwikkelt. Balans tussen je werk en je privéleven is een belangrijk punt waardoor je zelf weer voldoende ruimte ontwikkelt voor de dingen die jij wilt doen. Een voorspelbaar schema waardoor je zelf kunt concentreren binnen de kaders die deze dagelijkse routine je geeft. Stel jezelf eens de volgende vragen:

Hoe laat sta je op? Hoe laat ga je naar je werk? Hoe laat kom je thuis?

Het is belangrijk voor ons om te beseffen dat als wij zelf niet de tijd nemen om onze eigen grenzen aan te geven in onze routine, iemand anders dit voor ons zal gaan doen. Daarom is het goed om onze eigen duidelijke grenzen te bepalen. Als we ons hiervan bewust worden, zullen we ook de kaders ontdekken waarbinnen wij onze tijd kunnen besteden. Op deze manier krijgen we controle over onze eigen agenda. Laat het niet niet bepalen door anderen.

Er wordt veel gesproken over het geven van je tiende. Het gaat dan meestal over geld geven aan de kerk of aan goede doelen. Maar hoe zit het eigenlijk met onze tijd? Zou het misschien zo kunnen zijn dat het geven van je tiende ook te maken heeft met het geven van je tijd aan God? Geregeld tijd apart zetten om te bidden. Doelbewust tijd inplannen in onze drukke schema’s waarin we God zoeken. Misschien wil je die tijd gebruiken om te bidden. Of wellicht ben jij meer een type die het liefst aanbiddingsmuziek luistert om op deze manier tijd met God door te brengen?

Grenzen stellen en op deze manier je agenda weer in eigen beheer krijgen; het is een grote uitdaging die je letterlijk weer lucht zal gaan geven.

Psalmen 90:12

O God, leer ons zo te leven dat wij ons uiteindelijk de wijsheid eigen maken.