Toezeggen en doen

Toezeggen en doen

22 februari 2019 Uit Door Danielle

Zoveel dingen die je nog moet doen. Dingen die je gevraagd zijn en waar je volmondig “ja” op hebt gezegd. De realiteit laat alleen wat anders zien. Dat waarvan je hebt gezegd dat je zal doen maar waar je nog steeds niet aan toe bent gekomen. Ze komen op je “lange stapel” terecht van dingen die je nog wilt doen. Je bent het niet vergeten maar het heeft gewoon geen prioriteit op dit moment. Door tijdsgebrek. Andere dingen gaan nu even voor. Belangrijke dingen die ook moeten gebeuren en die tussendoor lijken te zijn gekomen. Herken je dit? Ik ken het wel vanuit mijn eigen leven. Het is iets waar ik zelf heel onrustig van kan worden. Niet fijn. Dat kan toch niet de bedoeling zijn denk ik regelmatig bij mezelf. Deze gedachten komen vooral op de momenten dat ik mezelf heb vastgedraaid met een overvolle agenda doordat ik mijn tijdsbesteding heb overschat. Hoe krijg ik het allemaal voor elkaar denk ik dan. Is het zo dat ik mezelf als een soort “wonderwoman” beschouw waardoor ik weer in dezelfde situatie ben beland? Soms heb ik het gevoel dat ik de hele wereld aan kan en besef niet dat ook mijn eigen tijd beperkt is. De gedachten van dat het allemaal prima gaat lukken zijn gevaarlijk heb ik gemerkt. Ze zorgen er uiteindelijk altijd voor dat ik vermoeid en uitgeblust neerplof. Niet meer goed wetend hoe ik alle dingen aan ga pakken die ik heb toegezegd. Sommigen noemen het “time-management”. Een populaire term. ik lees hem regelmatig op social media. Coaches, begeleiders, cursussen en workshops komen als paddestoelen uit de grond. Zal ik dan toch niet de enige zijn die het lastig vind om haar tijd zo efficient mogelijk in te plannen?

Het is belangrijk dat we goed in leren schatten wat we kunnen bereiken in een bepaalde periode. Ons bewust worden van dit gegeven zorgt ervoor dat we op een betere manier beslissingen kunnen nemen. Leren om onszelf niet te overschatten, het is iets om rekening mee te houden bij het inplannen van onze eigen agenda. De dag heeft nou eenmaal een beperkt aantal uren. Daar veranderen we niets aan. Betere beslissingen nemen voor het indelen van onze tijd, het zorgt ervoor dat we kunnen doen wat we eerder hebben afgesproken. En niet heel onbelangrijk, het zorgt ervoor dat wij goed in ons eigen vel blijven zitten. Geen stress meer vanwege onze overvolle agenda.

De wijsheid van het plannen, hoe we onze tijd en geld kunnen besteden, we kunnen er van alles over lezen in de bijbel. God onthult het in Spreuken.

Spreuken 23:4

Tob jezelf niet af om rijk te worden, zet dat plan opzij.

Spreuken 10:22

Alleen de zegen van de Heer maakt rijk, zwoegen voegt daar niets aan toe.

Goed plannen, het is een sleutel die rust en vrede geeft. Het is een verlangen wat in mijn hart zit en wat er van mij uit mag.

Lucas 14:29-30

Anders komt hij misschien niet verder dan de fundering. Iedereen zou lachen en zeggen: “Heb jij dat gezien? Die man begon te bouwen en moest halverwege ophouden, omdat hij niet genoeg geld had.” 

Ik denk dat het goed is om te beseffen dat we geen goede boodschap afgeven in deze gebroken wereld wanneer wij zelf niet doen wat we hebben toegezegd. Goed leven doet leven.