Overspoelende emoties

Overspoelende emoties

2 mei 2019 Uit Door Danielle

Wij kennen het allemaal of krijgen er mee te maken; ‘pijnlijke emoties’. Onprettige gevoelens die je werkelijk als een enorme golf kunnen overspoelen. Gevoelens waarin je lijkt te verdrinken, ze doen innerlijk verschrikkelijk veel zeer, het is allesoverheersend. Dit wil je niet, hier heb je nooit om gevraagd. Ga jij deze pijn ook liever uit de weg?

Vanuit onze jeugd hebben we ‘geleerd’ om alles wat ons overkwam het hoofd te bieden. We hebben in onszelf, als het ware, een doos gecreëerd en deze zit vol met tactieken die we kunnen inzetten om pijnlijke emoties te dempen. Daar waar de een de hele dag Netflix gaat zitten kijken, troost een ander zich wellicht met koek of snoep. ‘Positief denken’ is bijvoorbeeld ook een tactiek die helpt om een situatie onder controle te krijgen. Deze verschillende tactieken kosten ons veel energie. We overleven. Het lost uiteindelijk niets op en bovendien verdwijnen de emoties die we zo tevergeefs proberen te dempen niet. Ergens in ons lichaam slaan ze zich op om vervolgens op een onbewaakt ogenblik hun lelijke kop weer om de hoek te kunnen steken. De grote vraag is hoe kunnen we dit overleven ombuigen naar leven? Hoe gaan we hiermee om? Wat betekenen ze?

Laatst las ik een artikel en daarin werd het mooie, oude woord ‘deemoed’ benoemd. De betekenis van ‘Deemoed’ is: grote nederigheid, nederige onderworpenheid. Het geeft weer wat de vervolgstappen zijn. In plaats van één van onze tactieken in te zetten waardoor we onprettige gevoelens als het ware wegduwen, pakken we ze op om ze in gebed bij God te brengen. In gebed nederig tot de Vader komen en Hem vertellen over onze pijnlijke gevoelens. Door dit te doen, doorvoelen we ze. We ondergaan het samen met Hem om ze vervolgens bij de Heer los te mogen laten. Op deze manier vindt het zijn weg naar buiten.

Vervelende emoties niet langer zelf bevechten als vijanden maar het vertellen aan Jezus, ze aan Hem geven. Het is net als je rugzak achterlaten maar dan ook echt achterlaten en niet weer oppakken. Je zult merken dat het nog steeds niet leuk is om het te doen, maar je zult ontdekken dat je het aankunt.

Lastige en intense emoties komen op bezoek, ze komen niet bij je wonen. Door je gebed met Jezus is er aandacht voor deze emoties, je verwelkomt ze om ze vervolgens ook weer los te laten en naar Jezus te laten vertrekken. Zodra ze gaan, mag je ze uitzwaaien. Het heeft je niet verpletterd, samen met Jezus ben je groot en sterk genoeg om ze te accepteren. Emoties zullen in je leven gewoon blijven komen, weet dat het je niet slecht maakt. Voel, wanneer het je overvalt. Registreer je lichamelijke reactie en breng het bij God. Je hoeft je niet te schamen, laat het toe en wees ermee samen, met Hem. We hoeven het niet alleen te doen.

Zoals we ook zingen in opwekking 717: Stil mijn ziel, wees stil, en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen. God omgeeft je steeds, Hij is erbij, in je beproevingen en zorgen.