Balans

Balans

30 augustus 2019 Uit Door Danielle

Spreuken 1: 2:8

Salomo, hij schreef deze spreuken om de mensen te leren hoe zij moesten leven, hoe zij moesten handelen in allerlei omstandigheden. Want hij wilde dat zij verstandig zouden zijn en eerlijk en oprecht in hun hele levenswijze. Ik wil de eenvoudige wijsheid geven, zei hij. En ik wil de jonge mensen waarschuwen voor problemen die zij in hun leven zullen ontmoeten. Zo kan een wijze nog wijzer worden en merkt een verstandig mens dat er nog veel te leren valt, voordat hij deze spreuken goed begrijpt en weet wat er achter de woorden van een wijze schuilt. Maar de basis van alle kennis is het eerbiedig ontzag voor de Here. Alleen dwazen schatten Gods lessen en wijsheid niet op hun waarde. 

Hoe kun je leven in balans in deze tijd van drukte en een veelheid aan keuzes? Hoe zorg je dat je staande blijft terwijl er van allerlei kanten een beroep op je wordt gedaan? Voor mij ligt het boekje ‘Leven in balans met God als basis’, geschreven door Helene Akkerman. De twee voorgaande zinnen staan duidelijk in rood op de achterkant van het boekje gedrukt. Superfood voor je ziel waarmee je je kunt vullen. Een boekje vol met wijsheden die je aan het denken zetten.

Nietsvermoedend stap ik vanmorgen, samen met Ewout, ‘Ichthus’ binnen, de Christelijke boekhandel in Alphen aan den Rijn. Ik ben op zoek naar wat kaarten met mooie teksten waarmee je iemand een hart onder de riem kan te steken. Een kaartje met een mooie tekst vind ik zelf altijd een mooi gebaar. Het doet mij zelf in ieder geval altijd goed als ik een kaartje van iemand krijg wanneer ik niet lekker in mijn vel zit en ik hoop dit dan ook terug te kunnen doen naar anderen.

Ik vind het heerlijk om rond te struinen in een boekhandel, dat is geen straf voor mij. Met een gerust hart kun je mij hier loslaten. Ik kan echt mijn hart ophalen in een boekhandel. Nou hou ik natuurlijk veel van boeken en van lezen, mijn nieuwsgierigheid wordt altijd gewekt wanneer ik in de buurt ben bij boeken.

Al snel krijg ik het boekje ‘Leven in balans met God als basis’ in het oog. Wanneer ik de naam van de schrijfster zie, komen er herinneringen bij mij naar boven en enthousiast begin ik Ewout daar over te vertellen. Een jaar of twaalf geleden zaten we met een aantal mensen in een WhatsApp- /mailgroep waarin we met z’n allen in een jaar de bijbel zouden gaan lezen. Het treft me dat ik nu een boek van haar op de boekentafel zie liggen in deze gezellig kleine boekhandel. De verkoopster staat in eerste instantie nietsvermoedend achter de toonbank en luistert met een half oor mee. Plotseling mengt ze zich in ons gesprek en geeft dat zij de schrijfster is van het boekje wat ik in mijn handen heb.

In eerste instantie kijk ik haar stomverbaasd aan en weet ik niet goed wat ik moet zeggen. Na een moment zeg ik: ‘Dan kennen wij elkaar’. Ze kijkt verbaasd terug en nadat ik haar hetzelfde verhaal over het bijbel lezen vertel begint ze te lachen. Nadat ik haar mijn naam vertel is het ijs tussen ons gebroken en hebben we een mooi gesprek met elkaar aan de toonbank.

Elkaar kennen vanuit cyberspace maar nog niet in het echte leven hier, hoe gaaf is het om elkaar op deze manier te treffen. Toeval bestaat niet, zeg ik altijd want daar geloof ik niet in. Ik geloof wel in leiding van de heilige Geest.

Ondertussen ben ik thuis gekomen en zit heerlijk in de tuin met het boekje van Helene bij me. Genieten van het mooie weer en een goed boek, dat is mijn manier om weer in balans te komen. Ik ben benieuwd wat Helene me te vertellen heeft via haar boek.