Druk?

Druk?

11 oktober 2019 Uit Door Danielle

Er zijn van die dagen, dan voel ik me van binnen onrustig. Een vol gevoel in mijn hoofd domineert dan mijn dag. Een vol hoofd waar het enorm druk is en waar voor mijn idee echt niks meer bij kan. Soms heb ik het idee dat ik dol word van mijn eigen gedachten. Het gekke is dat dit zich dus binnenin mij afspeelt, vaak is er aan mijn buitenkant niets te zien is.

Voor de buitenwereld kom ik dus rustig over terwijl chaos ondertussen heerst in mijn hoofd. Gedachten die alle kanten opvliegen en die me achtervolgen. Ik probeer mezelf af te leiden door bezig te blijven, het is een trucje wat meestal goed werkt. Vooral niet stilstaan, maar juist bezig blijven. Nuttig bezig zijn is voor mij het antwoord als ik in zo’n bui ben. Dit werkt misschien wel voor nu maar is het ook werkzaam op de lange termijn? Is het ‘gezond’ voor me om zo met mezelf door het leven te blijven rennen? Hoe kijkt God hier eigenlijk tegenaan en zegt de bijbel hier überhaupt wat over?

Als ik mijn bijbel open sla bij Hebreeën 4 lees ik in vers 7 dat God de mensen een nieuwe kans heeft gegeven om deel te krijgen aan Zijn rust en die kans is er nu! Hij heeft dat door de mond van David al aangekondigd met de eerder genoemde woorden: ‘Luister nu naar wat Hij u zegt en sluit uw hart niet af voor Hem’.

Verder lees ik in vers 9, 10 en 11 dat het volk van God nog altijd een zuivere, volkomen rust wacht. Wie door geloof die rust ervaart, rust uit van zijn eigen werk, net als God. Laten wij ons best doen deel te krijgen aan die rust.

Doe ik mijn best om aandacht te geven aan mijn gedachten? Doe ik mijn best om dezelfde gedachten te delen met onze hemelse Vader en ze niet alleen maar voor mezelf te houden? Piekeren is toch mijn gedachten vasthouden? Hele scenario’s bouwen en deze vooral tot leven laten komen in mijn eigen gedachtewereld? Ik denk dat het persé dingen willen begrijpen ook een belangrijke factor is welke meespeelt in dit geheel. Accepteren dat ik niet alles begrijp houdt in dat ik moet leren om bepaalde dingen los te laten. 

Hoe ga ik het loslaten dan vormgeven? Allereerst is het voor mijzelf belangrijk dat ik de volgende dingen besef:

 1. dat kwartiertje of half uurtje Facebook of Instagram brengt me geen nieuwe inzichten ook al probeer ik mijzelf van het tegendeel te bewijzen,
 2. nieuwe schoenen kopen is niet de oplossing hoe graag ik dat ook zou willen,
 3. een nieuwe roman uit de winkel brengt me op dit moment niet verder,
 4. ‘troostvoer’ in de vorm van chocola en fudge zijn niet de uitkomst al heb ik jarenlang geroepen dat het dat wel is,
 5. vriendinnen bellen voor advies lost echt niet al mijn vragen op,
 6. deze vind ik heel lastig; meer goedkeuring of bevestiging van anderen geeft me niet de rust die ik zo hard nodig heb,
 7. die zak naturelchips die zo naar me lonkt bevat ook geen antwoorden.

Rustig zitten, mijn gedachten delen met God en vooral de zeven punten die ik hierboven noem niet doen, daar zit hem de sleutel. Met zeven punten op papier waarin staat wat ik vooral beter niet kan doen stel ik mijzelf de volgende vraag: ‘wat kan ik zelf wel doen om de rust in mijn hoofd te krijgen’?

 • Langdurige onrust in je hoofd betekent vaak dat je iets doet wat niet bij je past. Ik kan beter op onderzoek uitgaan en God hierbij betrekken. Ik kan Hem vragen welke dingen niet kloppen in mijn leven? Ik kan Hem ook vragen wat ik kan doen doen om het te veranderen. 
 • Mijn accu opladen. Een druk leven zorgt voor een druk hoofd. Door mijn agenda erbij pakken en een kruis te zetten door twee avonden in mijn week plan ik tijd voor mijzelf. Tijd voor mij, om bijvoorbeeld in bad te liggen of om aanbiddingsmuziek te luisteren.
 • Afleiding voorkomt dat ik op de bank ga zitten nadenken. Piekeren zorgt voor drukte in mijn hoofd. Beter kan ik iets gaan doen, bijvoorbeeld een wandeling maken of een cake bakken voor bij de koffie. Dit doorbreekt mijn gepieker.
 • Niet alles tegelijk doen. Bijvoorbeeld lunchen achter mijn laptop of koken terwijl ik een telefoongesprek voer. Het zogenaamde multitasken lijkt goed maar ondertussen stimuleer ik mijn gedachten en kunnen ze op hol slaan. Door één ding tegelijk te doen blijf ik dingen overzien en ervaar ik zelf meer rust.
 • Mijn website Daanslife.nl is ontstaan toen ik besefte dat schrijven me hielp relativeren. Mijn laatste tip: ‘schrijf op waar ik zo mee bezig ben in mijn hoofd’. Dat helpt echt om dingen in perspectief te gaan zien waardoor ik voorzichtig kan gaan loslaten. Laatste betekent rust en dat is wat ik zo graag wil.

Mensen zijn ook vaak bezig met het onthouden van dingen die ze allemaal nog moeten doen. Boodschappen, stofzuigen, een koffie afspraak met een vriendin – door een lijstje te maken staat het allemaal op papier en mag het weg uit het hoofd. Dat scheelt weer en draagt bij aan de rust, dat waar ik zo naar verlang.

Hoe vind jij rust als het zo druk is in je hoofd? Laat je het weten in een reactie?