Goede herder

Goede herder

4 oktober 2019 Uit Door Danielle

Een overvolle agenda, je vliegt van het één naar het ander. Eigenlijk kun je wel stellen dat je het te druk hebt. Je wilt zoveel en nee zeggen is moeilijk voor je.

Met je vakantie nog vers je geheugen ben je eigenlijk alweer toe aan de volgende. Je voelt je uitgeblust. Maar ja, een nieuwe vakantie laat voorlopig nog even op zich wachten want het geld is op en bovendien ben je nog niet zo lang geleden weggeweest. School, werkdagen, sport en andere hobby’s dwingen je weer in een vast regelmaat waar je hele gezin op vaart. Soms voelt dat fijn want je weet in ieder geval waar je aan toe bent. Maar het kan je ook aanvliegen op de momenten dat het te druk voor je is. Te veel afspraken op een dag waardoor je geen moment voor jezelf hebt zorgt voor onbalans. Dingen zoals boodschappen doen, eten koken en de was kunnen dan al snel als te veel aanvoelen. Voor je gevoel kan er niks meer bij. Bovendien merk je dat je eigen lontje een stuk korter is geworden. Zonder dat je er erg in had is dit gebeurd. Hoe voorkom je nou eigenlijk dat je innerlijke accu al zo snel weer zonder energie komt te zitten?

Allereerst is het, denk ik, belangrijk om jezelf de tijd te gunnen. Verandering is een proces en een proces kost nou eenmaal tijd. Dat geldt voor mij maar ook voor jou. Deze tijd hebben we gewoon nodig. Het duurt even voordat je beseft dat je accu is leeggelopen of sneller leegloopt dan je wilt. Pas wanneer je je moeheid voelt besef je dat er iets mis is. Het moment om je eigen agenda eens goed onder de loep te nemen is aangebroken. Wat kan er anders en hoe ga je dat dan, praktisch gezien, voor jezelf inrichten?

Ik denk dat het goed is om je eigen agenda als anker te gaan zien. In plaats van de hele week vol te plannen met afspraken zou je eens kunnen kijken naar twee vaste avonden in de week waar je vervolgens met pen een kruis doorheen zet. Deze avonden zijn voor jou en voor niemand anders. Dit zijn de momenten waar je je innerlijke accu weer op kunt gaan laden. Dat opladen is voor ieder mens weer anders. Vind jij het fijn om op een rustige plek in huis je Bijbel te lezen of vind je het prettiger om naar aanbiddingsmuziek te luisteren? Wellicht vind je het fijn om te kletsen met je hemelse Vader, Hem alles te vertellen. Alles mag hierin en niks is fout. De focus richten op onze grote Schepper geeft altijd energie, we laden hierdoor op.

Als we de Bijbel erbij pakken, kunnen we het daar ook vinden. Sla hem maar eens open bij Psalmen 23. Daar staat geschreven dat een goede herder zijn schapen ook rust geeft. En dat is nou precies wat wij nog weleens vergeten te doen. Wij zijn Zijn schapen en mogen rusten. Zoek je hemelse Vader en breng regelmatig tijd met Hem door. Laat je door Hem opladen, het is net als inloggen op het web. Alleen log je nu in op het net van de Heer, een wereld van verschil.