Rust, zin of onzin?

Rust, zin of onzin?

24 januari 2020 Uit Door Danielle

Ik heb het er wel vaker over, wij mensen vinden het zo lastig om pas op de plaats te maken in ons zo drukke leven. We rennen en vliegen van hot naar her en vergeten in dit proces vaak goed voor onszelf te zorgen. Is dit voor jou herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel.

Hoe lastig het ook is, soms is het echt noodzakelijk om even stil te staan. Gezond ook. Je lichaam, geest en ziel even ontzien van al het haasten. Ons dagelijks leven ‘eist’ overal onze aandacht op. Door even pas op de plaats te maken maak je ruimte om te overdenken. Tijd waarin je je af kunt te vragen of je je focus nog wel goed hebt. Je ijkpunt even checken zodat je je in de rust kunt richten op je relaties en diverse andere zaken. Eigenlijk gaat het hier om de zin of onzin van het leven. Kortom, we hebben het hier over je visie richten.

Het is belangrijk om dit soort momenten van rust en overdenken in te bouwen, het leven is al gejaagd genoeg van zichzelf. De kwaliteit van leven wordt niet beter als je zelf op het randje gaat lopen. Bovendien word je er zelf geen gezelliger mens van als je lontje kort is. Het belang van rust, het is een grote pijler voor ons allemaal.Zelf werd ik de afgelopen maanden met mijn neus op de feiten gedrukt en flink geconfronteerd met het belang van rust nemen. Mijn gejaagde leven van de afgelopen jaren had zijn tol geëist en wierp me even om. In plaats van me volledig te richten op het schrijven van mijn roman kwam ik op de bank terecht.

Daar op mijn bank ging ik op zoek naar de zin en onzin van dingen in mijn leven. Een antwoord wilde ik zoeken in de Bijbel. Wat zegt het Woord? Wat vindt God hier eigenlijk? Hij ziet ons als bezige bijtjes heel druk zijn met van alles maar is wel Zijn bedoeling? Heeft God voor ons een plan klaarliggen waar haasten en druk zijn de boventoon voeren?

De tekst in Mattheüs 11 geeft een ontkennend antwoord op mijn bovenstaande vraag. Onze hemelse Vader heeft niet voor niets rust ingesteld. Allereerst zodat we onszelf met Hem kunnen verbinden. Vanuit deze band mogen we bij Hem schuilen, herstellen en groeien.

Even terug naar de rust. Want wat houdt dat nou praktisch gezien eigenlijk in? Ik denk zelf dat het om een combinatie gaat waarin wij, mensen, een balans mogen vinden. Neem nou bijvoorbeeld een topsporter. Gezond eten en veel trainen is voor zo iemand superbelangrijk. Maar als er niet voldoende rust wordt genomen, kan het lichaam geen herstel inzetten en ontstaat het risico tot overbelasting.

Veel mensen zijn bezig met een gezonde of gezondere leefstijl. Persoonlijke ontwikkeling staat hoog in het vaandel. We willen onze dromen kunnen najagen en denken het ultieme geluk te vinden als we hebben bereikt wat we willen. We leggen er veel voor opzij en willen er alles voor doen. Alleen vergeten we één ding in deze ratrace van ons leven en dat is het rusten. We hebben in dit proces niet door dat dit nou juist is wat onze groei in de weg staat. Ook ik had dit niet door en liep er in vast.

Groei kan pas plaatsvinden wanneer er ruimte aan wordt gegeven. Voldoende rust inbouwen is dus het fundament. Dit toepassen in je leven betekent ‘gezonde’ grenzen voor onszelf stellen.

‘Gezonde’ grenzen, wat houdt dat precies in en hoe pas je dat toe in je leven? Daar gaan we volgende week dieper op in een volgend blog. Lees je ook dan weer mee?

Wat doe jij bewust om voldoende rust te nemen?