De keuze is reuze

De keuze is reuze

6 februari 2021 Uit Door Danielle

Keuzestress, er komt een moment dat we er allemaal mee te maken krijgen. Loop je er zelf niet tegenaan, zie je wellicht dat een dierbare ermee worstelt in zijn of haar leven.  Wij mensen kunnen ons heel druk maken over het maken van keuzes.

Hoe komt dat toch?

Persoonlijk denk ik dat ‘ons besef dat keuzes gevolgen hebben’ een belangrijke reden hiervoor is. We kunnen ons hoofd breken over de vraag: ‘wat toch de beste keuze in een bepaalde situatie is’.  Herkenbaar? Vragen die als het ware steeds maar in je hoofd blijven hangen, het kost veel energie. Vragen zoals: ‘heb ik wel het juiste gedaan’ of ‘had ik het niet beter anders kunnen doen’, ze geven ruimte aan onrust in je denken en in je lijf. Onrust geeft stress, ongezonde stress welteverstaan.

‘Een mens kiest in zijn eigen ogen altijd de juiste weg, de HEER toetst wat hem innerlijk beweegt.’
Spreuken 16:2

Laten we de Bijbel erop naslaan. Hier lezen we in Spreuken 16:2 dat een mens in zijn eigen ogen altijd de juiste weg kiest. Ik denk dat deze stelling wel klopt.

Naar eigen inzicht proberen we altijd het beste te kiezen. Daarmee zijn we er echter nog niet. De tekst gaat verder met: ‘De Heer toetst wat hem innerlijk beweegt.’ Bijzonder is het om in deze tekst te lezen dat het God om de motivatie van onze keuzes gaat. Hij kijkt naar wat er speelt in je hart. Terwijl wij, mensen, altijd maar bezig zijn met de vraag ‘wat kan ik het beste doen’, gaat het God juist om de vraag: ‘waarom doe je wat je doet?’

Als we wat dieper in het stukje tekst uit de Bijbel duiken wordt duidelijk dat God weet dat we soms een verkeerde keuze maken. Niet alleen jij of ik, ieder mens wordt hiermee bedoeld. Is het rampzalig? Wij vinden zelf vaak van wel. Als we de Bijbel raadplegen zien we echter dat God er duidelijk anders over denkt.

Wat zit er achter de keuzes die wij maken?

Met een innerlijke overtuiging dat je goed bezig bent, de juiste keuze maakt en je blik op God richt en gericht houdt, geloof ik dat God ziet dat een keuze soms niet de beste is om te maken.

Misschien maak je een verkeerde keuze of heb je in het verleden een verkeerde keuze gemaakt. Besef dan dat God altijd in staat is om het ‘tij’ te laten keren en er iets moois uit te laten komen. Wij mogen leren hier wat meer in te ontspannen. Wanneer je het even niet meer weet, wanneer je wijsheid nodig hebt, sta dan even een moment stil. Laat alles heel even los en richt je blik op God. Ontspan, wordt gewoon maar even stil en zoek God in gebed.

In Spreuken 8:2 lezen we: ‘wijsheid heeft zich opgesteld op een heuvel langs de weg, bij het kruispunt van de wegen.’ Persoonlijk denk ik dat we deze boodschap niet vaak genoeg kunnen horen. Stop maar even met wat je aan het doen bent, las een pauze in en zoek God. Wees stil en luister naar wat Hij tegen je zeggen wil. Voel je wat je voelt op dit moment? Wat voel je in je hart? Kun je er woorden aan geven?

De Bijbel zegt dat wie God om wijsheid vraagt, het zal ontvangen. Daar mogen we op vertrouwen. Weet en onthoud dat er iets is wat zo ontzettend krachtig is dat alles ervoor moet buigen. Dat ontzettend krachtig is Gods genade. De enige kracht die uitstijgt boven alles.  

Heb je een verkeerde keuze gemaakt en denk je dat je krijgt wat je verdient? Zoek God, vertel het Hem en vertel Hem maar dat het je spijt. Vraag om Zijn genade. God is je hemelse Vader, Hij kan als enige in jouw situatie komen en alle dingen (weer) nieuw maken.

Wanneer je twijfel toeslaat, geef het maar terug in gebed aan je hemelse Vader. Weet dat je mag vertrouwen op Zijn genade. Besef dat God niet bezig is met goed of fout. Hij is bezig met de vraag waarom je doet wat je doet. Daarbij kijkt hij naar je hart en naar wat daar leeft.

Ik bid dat het je helpt te ervaren en voelen dat God de dingen altijd weer recht kan zetten. In mijn leven en ook in de jouwe. Leg je leven maar in de handen van God en ontspan.

De grote vraag is: ‘Durf je Hem te vertrouwen?’

Luistertip: Rescue – Lauren Daigle

https://www.youtube.com/watch?v=gYR0xP1j4PY