Afgeleid

Afgeleid

14 november 2021 Uit Door Danielle

Vaak is het zo dat we afgeleid worden door alle dagelijkse dingen in ons leven. Dat overkomt jou maar ook mij. Het is niet iets wat alleen van deze tijd, het is een soort van ‘tijdloos’ iets wat doorgegeven lijkt te worden door de generaties heen.

Omstandigheden die het leven lijken te overheersen. Omstandigheden waardoor wij vergeten lijken te zijn waar wij echt voor zijn bedoeld. Door dit ‘vergeten’ zijn wie je echt bent en waarvoor je bent bedoeld zijn we onze richting kwijt. We leven, soms doelloos, ons leven, en weten het soms gewoon even niet meer.

Vragen als:

  • Wie ben ik?
  • Waarvoor ben ik hier?
  • Waarom moet mij dit allemaal overkomen?
  • Mijn accu is helemaal leeg, hoe is dat gebeurd? Hoe heb ik dat kunnen laten gebeuren?
  • Waarom doe ik wat ik doe?

Het zijn de levensvragen die steeds meer de overhand lijken te krijgen.

In de tijd zoals deze waarin we nu leven, waar alles lijkt te zijn stilgezet vanwege de door de overheid gestelde maatregelen die ervoor moeten zorgen dat zo min mogelijk mensen besmet worden met het corona-virus lijkt de zoektocht naar je bestemming in het leven steeds belangrijker te worden. Het is meer zichtbaar en voelbaar geworden. Mensen hebben moeite met de beperkingen met alle gevolgen van dien. Het is niet iets waar één bepaalde generatie last van heeft. Nee, het betreft ons allemaal. De één heeft er misschien wat meer last van dan een ander, feit blijft dat we er allemaal tegenaanlopen.

Het gaat om omstandigheden die het gevoel geven dat je volledig vast komt te zitten. Dingen die je denken overheersen en waar je continue mee bezig lijkt te zijn.

Hoe vaak worden wij niet opgeslokt door de dingen van alledag? We leven ons leven en worden volledig beziggehouden door onze omstandigheden. Kinderen eisen onze aandacht, onze partner wil quality-time, ons werk eist heel wat uurtjes van onze dag op. We hebben een hobby die ook tijd vergt. Vrienden proppen we ook nog in ons wekelijkse schema. We zijn nu beperkt in deze corona-tijd, maar natuurlijk willen we dat kleine beetje sociale leven wat er nog is wel in stand houden.

Hoe voel jij je? Hoe gaat het met je in deze tijd waar maatregelen de dag lijken te regeren? Misschien zit jij nu wel op de bodem van je put. Je bent op een plek waar het koud en donker is. Misschien ben je op deze site terecht gekomen vanwege verkeerde keuzes die je hebt gemaakt. Misschien komt het door iets heel anders wat je is overkomen, misschien heeft iemand anders je iets aangedaan waardoor je intens bent gekwetst en zit je daarom in het donker.

Misschien dacht je dat je niet dieper kon zakken en merk je tot je verbazing dat de bodem toch onder je wegzakt. Je gaat nog en dieper je put in. Je komt erachter dat je put dieper is dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Je denkt; ‘dit kan niet waar zijn, maar het gebeurt toch.’

Weet je wat Jezus op dit moment tegen jou zegt? ‘Zie Mijn hand!

Richt je blik op Mij, strek je hand maar uit. Ik zal je helpen. Hoe je je ook voelt, Ik ben hier, samen met jou. Pak Mijn hand maar vast en kom overeind. Houd je blik op mij gericht, kijk niet naar je omstandigheden maar kijk naar Mij.

En weet je? Dit neemt de pijn niet weg.

Maar Jezus zegt: ‘je bent niet alleen in je pijn. Je hoeft niet alleen te strijden. Ik ben erbij. Ik wil het samen met jou doorlopen. Samen met jou. Zie uit naar Mij. Hou je focus op Mij. Ik wijs je de weg, Ik ga je voor. Mag Ik dat alsjeblieft voor je doen?’

Heel vaak zien we dit perspectief niet meer voor ogen, vergeten we dat het er is. Dat komt omdat we onze omstandigheden laten heersen. Door bijvoorbeeld dingen die niet meer kunnen in deze coronatijd, of door andere dingen die ons overkomen. Een echtscheiding, je baan verliezen, middenin een burn-out zitten, geen energie hebben, je bent ziek en je hebt last van veel pijn in je lichaam, je wordt gekwetst door andere mensen, het raakt je diep en het zit zo in je systeem dat je het niet meer los kan laten.

De Heer zegt; ‘wat er ook gebeurt, wat je ook overkomt, houd je blik op Mij. Want Ik ben de waarheid. Laat Mij heersen, niet je omstandigheden. Ik heb je niet gemaakt om in de put te blijven zitten. Ik heb een plan voor je klaarliggen. Ik wil niets liever dan je tot je doel laten komen.