De kracht van het hart

De kracht van het hart

26 januari 2023 Uit Door Danielle

Een ongezond hart. Het kan worden veroorzaakt door een fysieke aandoening en kan je lichaam kapot maken. Wist je dat een hart ook op emotioneel en geestelijk ongezond kan zijn? In zo’n geval kan het er zelfs voor zorgen dat het jezelf en/of je relaties vernielt. Zo’n hart heeft namelijk tegenstanders!
Vandaag hebben we het hierover en onderzoeken we ons eigen hart. En we gaan op zoek naar die vijanden.

Je hart kan dus op emotioneel en geestelijk niveau ongezond zijn. Schuld, boosheid, hebzucht en jaloezie zijn emoties die vaak worden geassocieerd met een ongezond, emotionele staat en deze kunnen leiden tot problemen. In je persoonlijke relaties maar ook in het welbevinden van jou als persoon. Het is dus belangrijk om deze emoties te leren kennen, om er vervolgens mee te leren omgaan. Het is nodig om een gezonde, emotionele en mentale gezondheid te behouden.

Wij, mensen zijn geneigd om niet verder te kijken dan naar wat we doen. “Hoe we ons gedragen”, vinden we belangrijk. En dan kijken we niet alleen naar ons eigen gedrag. Nee, we kijken juist ook heel graag naar het gedrag van een ander.
Stel dat ik me anders gedraag dan ik normaal gesproken doe, dan kan ik eigenlijk wel met zekerheid zeggen dat ik daarover word aangesproken door iemand anders.

Hoe zit dat dan met mijn innerlijke wereld? Mijn gedachten staan in directe verbinding met mijn hart. Iedereen kent het bekende spreekwoord wel: “Waar het hart van vol is, daar stroomt de mond van over”. Als ik anders denk dan ik normaal gesproken doe, zou er dan ook iemand zijn die mij daarop aanspreekt?

Het kan moeilijk zijn voor anderen om op te merken als je anders denkt of voelt, omdat deze gedachten en emoties vaak niet zichtbaar zijn. Daarom is het belangrijk om open en eerlijk te zijn over je gedachten en emoties. En natuurlijk hoef je het niet meteen allemaal aan de grote klok te hangen. Maar dingen delen met je naasten, zodat je ondersteuning kunt krijgen als dat nodig is. Lieve mensen, we doen het veel te weinig!

Ja, het is waar dat we vaak meer aandacht besteden aan ons gedrag en ook aan dat van anderen. Meer nog dan aan onze innerlijke wereld. Echter, onze gedachten en emoties zijn net zo belangrijk. Waarom? Omdat ze een directe invloed hebben op hoe we ons gedragen en hoe we ons voelen.

De Bijbel benadrukt de belangrijkheid van het innerlijke hart en de gedachten die eruit voortkomen. Mattheüs 15:18-19 stelt dat wat een mens zegt, voortkomt uit zijn hart en dat slechte gedachten voortkomen uit het innerlijke van een persoon.
Een hart in ongezonde staat is als een tikkende tijdbom en het is een goede zaak om het verder te onderzoeken zodat we ons bewust worden van wat er zich daadwerkelijk afspeelt.

Het is belangrijk om naar binnen te kijken en ons eigen hart te onderzoeken om ons bewust te worden van onze gedachten en emoties. Dit kan je helpen om ongezonde gedachten en emoties te identificeren en ermee te leren omgaan. Houd je hart in een gezonde staat door je te concentreren op een positieve manier. Niet het glas “half leeg”, maar leer te kijken naar “half vol”. Dit alles heeft te maken met je mindset. Hoe denk jij? En wat doe jij om hiermee om te leren gaan?

Af en toe een stap terug nemen en jezelf evalueren, zowel op emotioneel als mentaal vlak is helemaal geen slecht idee. Het kan je helpen om problemen te identificeren en aan te pakken voordat ze uit de hand lopen. Het is goed om te leren “zien” hoe je je bewust kunt worden van je gedachten en emoties. Dan kun je ze beheersen in plaats van dat ze jou beheersen.

Het hart is ook raadselachtig. De Bijbel is hierin stellig. In Jeremia 19:9 lezen we over het hart: “Wie zal het kennen”? Daar gaan we het in de volgende blog over hebben.