Verkoelende rust

Verkoelende rust

15 maart 2023 0 Door Danielle

In onze gemeente ben ik degene die verantwoordelijk is voor alle berichtgeving op de Sociale Media kanalen. En zo was ik van de week bezig met de aankondiging voor aankomende zondag 19 maart. Susanna Versteeg is dan te gast bij Rafaël Gouda. Ik vroeg haar naar het onderwerp waarover ze zal spreken en zij antwoordde me dat het thema ‘wachten op God’s timing’ zal zijn. Susanna is geen onbekende in onze kerk, ze spreekt regelmatig bij Rafaël Gouda,  we zijn blij dat ze zondag weer bij ons komt spreken.

God’s timing; ik schrijf er het volgende over in de aankondiging van de kerk: ‘We geloven dat dit een belangrijk en relevant onderwerp is voor ons allemaal. In ons dagelijks leven worden we vaak geconfronteerd met situaties waarin we moeten wachten op God’s timing. Het kan soms moeilijk zijn om geduldig te blijven en vertrouwen te hebben dat God alles onder controle heeft. Maar we weten dat Hij trouw is en altijd op het juiste moment zal handelen.’

‘God heeft alles onder controle’, het is een weten wat als een pilaar vast in mijn denken staat. Maar voel ik het ook?

‘God is trouw en zal altijd op het juiste moment handelen’, ook dit is een feit wat vast in mijn denken staat. Maar voel ik het ook?

Juist op dit soort momenten, de tijden dat dingen niet soepel gaan in ons leven, komt het erop aan.  Vertrouw ik God echt met heel mijn hart? Het is deze vraag die mij heel erg bezighoudt.

Persoonlijk is het leven voor mij intensief op dit moment. Ik ga door een pittige tijd waarin burn-out klachten, het overlijden van mijn moeder en nu onzekerheid over mijn eigen gezondheid elkaar in een rap tempo opvolgen. Het één is nog niet voorbij of het volgende kondigt zich alweer aan. En in deze hoedanigheid vroeg mijn oudste dochter een paar dagen geleden aan me: ‘Mam, wat doet dit eigenlijk met je geloof?’

Blijf ik staan in de autoriteit die me gegeven is door Jezus? Een hele goede vraag. Want wat voel ik en wat doe ik?

Ik start mijn dag altijd met het zoeken van God en op dit moment doe ik dat door het lezen van het boek ‘Leren van bomen’, van Mirjam van der Vegt *. Iedere dag lees en overdenk ik een Bijbelse meditatie. Vandaag is het dag 17. Er wordt onder andere gesproken over Deuteronomium.

Deuteronomium 12:2 – De volken die u zult verdrijven, vereren hun goden op heuveltoppen en hoge bergen en onder bladerrijke bomen. U moet hun gewijde plaatsen met de grond gelijkmaken.

Deuteronomium 12:5b – Ga dus naar de plaats waar Hij woont.

Al tijdens het lezen moet ik denken aan mijn eigen vraag: ‘Vertrouw ik God echt met heel mijn hart?’ Zou het kunnen dat ik hier God’s antwoord lees?

God wil de mens voor zichzelf. Hij wil ons ontmoetten. Maar hier, in deze tekst, vereren de mensen afgoden op heuveltoppen en hoge bergen en onder bladerrijke bomen. Deze plek onder bladerrijke bomen, die wordt genoemd, is een specifieke plek om samen te komen, om elkaar te ontmoeten. Het is een plek waar men verkoeling vindt in een omgeving waar de zon voor grote hitte kan zorgen. Ik kan me zo voorstellen dat de verkoeling die je hier onder het beschermd bladerdak vindt, zeer welkom is. Zeker als het zo heet is dat het je de adem kan benemen. Hier mag je dus even op adem komen, in de rust verkoeling vinden als de hitte overweldigend is. Wat een fijne gedachte!

God ontmoeten op een plek die verkwikt, verkoelt en nieuwe energie geeft wanneer ik dat zelf zo nodig heb. Ineens wordt het me duidelijk; God vindt het belangrijk dat ik deze dingen bij Hem haal. Sterker nog, Hij is de enige die het mij kan geven. Hoe ik mij ook voel, hoe ‘verhit’ ik ook ben door de dingen die in mijn leven spelen. Hij wil het me geven, maar dat is hier niet de vraag. Wat kies ik en waar ligt mijn focus? Ook en juist op die momenten dat ik het zelf niet voel omdat de hitte zo overweldigend is?

Hoe zit het met jou? Waar gaan jouw gedachten naar uit?

* No spon, ik ben gewoon gewoon enthousiast over dit boek vandaar dat ik het in deze blog benoem.