Goede Vrijdag

Goede Vrijdag

7 april 2023 Uit Door Danielle

Vandaag is het Goede Vrijdag en vanavond hebben we in de kerk een korte dienst zijn waarin we stilstaan bij het sterven van Jezus aan het kruis. Tijdens deze dienst gebruiken we de sedermaaltijd met elkaar.

Nou was het hier huilen vanochtend, mijn groenteboer had namelijk per ongeluk lotuswortel in plaats van mierikswortel besteld (liefje, we eten de hele week lotuswortel; je hebt het nog nooit gehad maar ik denk dat je het wel lustšŸ™„).

Ik moest dus nog even rennen naar de supermarkt om mierikswortel te halen. Helaas dit jaar dus niet vers maar uit een potje.

Het feit dat mijn groenteboer niet het juiste besteld had, zette mij aan het denken. Want wat houdt  de sedermaaltijd nu eigenlijk precies in?

De sedermaaltijd is een Joodse traditie die teruggaat tot de tijd van Mozes en de uittocht uit Egypte. Het is een maaltijd die symbool staat voor de bevrijding van de IsraĆ«lieten uit de slavernij. En door de sedermaaltijd te vieren op Goede Vrijdag, herinneren we ons dat Jezus zichzelf offerde om ons te bevrijden. Ik had het er laatst met mijn schoonzus over en zij gaf aan dat als je het echt ā€˜goedā€™ wilt doen, je deze maaltijd met elkaar moet houden op witte donderdag. Dat was tenslotte ook het moment dat Jezus tweeduizend jaar geleden Zijn laatste avondmaal met Zijn volgelingen at.

Maar goed, juiste moment of niet, ik denk dat het een hele mooie symboliek heeft en ons stil zet bij wat er nu toen echt precies is gebeurd.

De dienst vanavond zal een moment zijn van bezinning en gebed, waarbij we ons richten op het offer van Jezus en de betekenis daarvan voor ons persoonlijk.

Sta jij hier weleens bij stil? Wat heeft Jezus gedaan voor jou persoonlijk?